TELESCOPISCHE SPUDPAAL VEROVERT SCHIPPERSHARTEN                 

 

Anton Versluis: "Spudpalen zijn echt een fantastische vinding. Graag had ik ze dan ook eerde willen hebben. Van andere watersporters had ik overigens al enthousiaste verhalen gehoord.Ook las ik enkele positieve artikelen in watersport bladen en het Hiswa magazine. Ik heb de spudpalen met name genomen vanwege de enorme vrijheid om overal te kunnen liggen. Bij mijn schip bestaat de voorste spudpaal uit 2 segmenten en steekt 3 meter onder het vlak. De achterste bestaat uit 3 segmenten en steekt 4,2 meter onder het vlak. We kunnen dan ook bijna overal op de palen liggen. Mooier kan het toch niet!"

 

Ewoud Reynders uit Monnickendam: "Ofschoon mijn boot, een Tyvano Breva, maar tien en een halve meter lang is vereenvoudigen de twee spudpalen het aan- en afmeren aanzienlijk. Spudpalen zijn overal makkelijk. Langswal of dwars op de wal. Ook bij het wachten voor een brug of een sluis, bij een kademuur of een schuin talud.  Waar andere schippers moeten afhaken, leg ik probleemloos aan. Gewoon vanuit de stuurhut kan ik in een mum van tijd mijn boot stilleggen en op een display zie ik exact hoe diep ik de palen moet laten zakken. De voorste paal is mooi weggewerkt in een kast in de slaapkajuit. En die steekt ingetrokken niet eens boven het dek uit en kan toch bijna drie meter onder het vlak zakken. Ongelooflijk."

 

Arjen Dijkstra bevaart een motorschip van bijna zeventien meter lengte. "Mijn vrouw Evelien heeft wat problemen met haar gewrichten en ze maakte zich altijd zorgen als we moesten afmeren. Dus toen ik over spudpalen las, wist ik het meteen: dit is de oplossing voor ons. Door het ingebouwde getijde-anker weet ik dat de spudpalen zich feilloos aanpassen aan de veranderingen van eb en vloed. Ook reageert het perfect op de golfslag. Dat geeft niet alleen geen omkijken, maar is ook geruststellend. Daarbij blijf ik me verbazen over  het bedieningsgemak van dit systeem. Op de knop drukken en binnen vijf seconden lig je volledig stabiel. Ik hoef de stuurhut niet eens meer uit. We zijn al op leeftijd en wilden ons schip inruilen voor een kleinere maar dat hoeft nu niet meer "

 

Rins Grootharen: "Mijn vrouw Janneke zag het eerst niet zo zitten om spudpalen te nemen. Ze is in ieder geval meer een doe-het-zelver dan ik. Maar nu we ze eenmaal hebben is ze toch wel overtuigd van de vele voordelen. Je drukt op de knop en je boot ligt vast. Het lijkt wel een beetje op die automatische parkeerhulp voor caravans. Maar dan voor boten dus. Pas geleden kwamen er kennissen bij ons aan boord. Ik had nog niet verteld dat ik spudpalen had dus toen we ergens wilden afmeren vielen ze bijna van de bank. Ze waren mijn geklungel met trossen en touwen bij het vastleggen gewend. Die tijd is voorbij. Ik kan kort zijn. Dit systeem is in één woord super. Ik heb er al zo veel gemak van gehad. Het verbaast me dat dit nog maar zo kort ook voor de pleziervaart beschikbaar is."

 

"Ik ben helemaal om", zegt Bernd Schulz. " Van andere schippers had ik al over spudpalen gehoord, maar het leek me niks voor mij; zo’n lawaaiige installatie aan boord en dan van die palen onder de romp die de diepgang beperken. Dat waren vooroordelen, blijkt nu. Hollandia spudpalen zijn telescopisch, net als een autoantenne. Ze schuiven praktisch geruisloos helemaal in en uit. Op het dek zie je er niks van en ingetrokken steken ze ook niet uit aan de onderkant. Maar helemaal uitgeschoven steken ze tot zes meter diep naar beneden. Geweldig. En het beste komt nog: inbouw achteraf kon zonder probleem. De palen zijn netjes weggewerkt en functioneren perfect."

 

Antoin Huiskens: "Spudpalen hebben mijn plezier in het varen ontzettend vergroot. Ik zag altijd erg op tegen het aanmeren in drukke gebieden. Echt jammer dat ze dit systeem niet eerder hebben uitgevonden want het is werkelijk ideaal. Ik was bang dat je de spudpalen goed zou kunnen zien zitten en dit mijn boot zou ontsieren, maar dit is gelukkig absoluut niet het geval. Ze zijn zeer netjes weggewerkt en nauwelijks zichtbaar.Spudpalen zijn voor mij echt een uitkomst en aanmeren is, ook bij onstuimig weer, werkelijk binnen  een halve minuut geregeld."

 

John Peel: "My telescopic spud-pole unit is installed on a 36-foot Trawler that I keep at Heusden harbor. Although I often have guests who can help with docking, sometimes I don't (my lady friend is clueless about handling lines). With the Hollandia spud poles, I can completely dock and undock my boat unaided. I absolutely love it! It gives me a tremendous sense of safety. I do a lot of boating on my own now and having the spud poles gives me the mate I need to dock my boat with total control. I now have the freedom also to go boating on windy days.”